Årsmötet hölls denna gång helt på distans via Zoom. Protokoll finns tillgängligt för medlemmar i RekNet.
0 Kommentarer
TANKESMEDJA FRAMTIDENS LÄRANDE HAR TRÄFF DEN 23 AUGUSTI 2019 10-11.30
Mötet blir i ZOOM, ni som anmäler (gärna snarast får länken med vändande post) Agendan blir
https://www.linkedin.com/pulse/hur-kommer-ai-förändra-lärarens-jobb-jan-hylén/ Jans rapport är baserad på Ilka Tuomi rapport från JRC som är släppt nu i sommar Nämnda rapport finner ni här http://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/bitstream/JRC113226/jrc113226_jrcb4_the_impact_of_artificial_intelligence_on_learning_final_2.pdf
För er info kommer Jannie Jeppesen EdTech Industry nästföljande tillfälle och är redan inbokad till nästa Träff i Tankesmedja som redan nu aviseras att äga rum den 1 oktober 9-11 (enda tiden som Jannie och jag kan samtidigt (av förslag slutet på sept, början av oktober) Vänligen och välkomna Ebba Tankesmedjan för ’Digitala Kompetenser’ har just initierats bl.a. med en uppdatering av REKs tidigare analys och med en definiering av olika kompetensnivåer tillsammans med själv-skattningsenkäter för de fyra identifierade kompetensnivåerna. Det har också redan gjorts en ny och mer omfattande översikt av olika kompetens strukturer och ramverk implementerade på nationell basis, som sektoriella kompetensramverk, samt som analyser av olika europeiska och andra internationella insatser gjorda för framtagning och ’standardisering’ av detaljerade ”Digital Competence Frameworks’. Vi är nu också redo att implementera det första 2019-mötet för REKs tankesmedja (se den bilagda preliminära mötesagendan) och att konsolidera tankesmedjans medlemskap genom att ta emot deltagaranmälan från intresserade yrkesutövare. Om du är intresserad av att bli medlem i REKs tankesmedja och delta i det första och kommande mötet i Stockholm (eller med deltagande virtuellt/online) så bör du skicka in din anmälan snarast (då deltagarantalet är begränsat). Sänd din anmälan med epost till Kennet.Lindquist@pedagogic.comoch ange även om du tänker delta i det kommande mötet (den 27/5, kl. 13:00–14:30) fysiskt eller med online-deltagande. Efter din anmälan kommer du även att före mötet få dig tillsänt en PDF-version av PowerPoint presentationen som görs under mötet (så att du bättre kan reflektera och följa mötet online), samt även en lista med webb-länkar från vilket du kan studera och/eller ladda ner samtliga ramverksdokument som refereras till under mötets gång. Efter mötets avslut så distribueras även summerade minnesanteckningar från mötet. Med vänlig hälsning, Kennet Lindquist, REKs Tankesmedje-samordnare PS Glöm inte att skicka in din deltagaranmälan i god tid, om det inte redan är gjort. ![]()
Du är inviterad att delta som medlem i REKs nyligen aktiverade ’tankesmedja’ om DIGITAL KOMPETENS med ett första gemensamt möte (fysiskt och online) den 27 Maj 2019. Din anmälan bör vara tillsänt Kennet.Lindquist@pedagogic.com före den 15 Maj. Max.gruppstorlek: 20 medlemmar.
Tankesmedjan kommer under året att omfatta ämnen som anskaffning och bedömning av digital kompetens för lärande, för anställning och för olika former av arbete. Deltagandet i gruppen kommer att ge insikt om och nyttjandepotentialer för digitala kompetensmodeller, klassificeringar och ramverk/’frameworks’ och dessa kommer att omfatta olika typer av digital kompetens. Gruppen börjar med att informera och uppdatera varandra om nationell och internationell utveckling inom begreppen digital kompetens, dess praktiska användning i olika sektorer/kontext, samt om framtagning och nyttjande av profiler och portfolios för digital kompetens, och detta kommer att omfatta allt från baskunskaper till professionella nivåer av digital kompetens. Kennet Lindquist, REKs Styrelse/initiativsamordnare KTH och Riksorganisationen för e-kompetens/REK har startat en dialog kring möjligheten att initiera ett projekt för att hitta och utveckla ett mer flexibelt sätt att lära sig svenska.
Med flexibla menar vi att lärandet ska kunna ske både i klassrumsmiljö och på distans, och att lärandet stöds kontinuerligt av olika typer av digitala verktyg. Målet för projektet är att hitta ett urval av goda exempel på hur man kan arbeta med språkutveckling hos utrikesfödda, och att sprida kunskapen om dessa exempel till berörda samhällsaktörer. Genom en ökad förståelse för hur man bör arbeta med språkutveckling kan vi snabba upp inlärningen av svenska hos utrikesfödda och förbättra kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden. Vill du samverka med REK kring ett projekt? Fem områden betonas:
Läs mer! Riksorganisationen för e-kompetens/REK bjuder in dig till en diskussion och ett samtal om hur man kan skapa en snabbare väg in till Sverige, med digitala och flexibla lösningar för språkinlärning.
Bakgrunden till detta samtal är behovet av mer flexibla och effektiva metoder för lärande, för att bland annat hantera det stora antalet nyanlända invandrare och bristen på lärare med rätt kompetens. Det handlar om att utbilda både lärare och elever på nya sätt, som skapar förutsättningar för att kombinera utbildning med arbete/praktik eller kombinera utbildning och ansvar för familj och hem. Vi behöver även utveckla metoder som utnyttjar ett kollaborativt lärande, och som tar tillvara på personer inom ideell sektor som behärskar olika språk. Det görs mycket redan nu, men det saknas en sammanhållen bild av insatserna och de metoder som utvecklas. Vi vill genom detta seminarium skaffa oss mer kunskap om vilket utbud av lösningar som finns, hur de används och hur de är anpassade/kan anpassas till skilda grupper och personer, beroende på deras bakgrund och framtida möjligheter att integrera sig i Sverige. Det handlar om att få fler i arbete, och att få människor att utvecklas och att växa. Några inledande talare får ge sin bild av behoven, och sedan diskuterar vi gemensamt möjliga pedagogiska/digitala lösningar samt funderar på olika projektmöjligheter. Syftet med detta möte är att komma fram till några möjliga vägar framåt när det gäller en snabbare och mer flexibel språkutveckling. En väg framåt kan vara i form av ett pilotprojekt för att testa och utvärdera olika lösningar, se vilka är mest effektiva och vad som krävs för en effektiv språkundervisning. Målgrupp för seminariet är: Utbildningsanordnare, utbildningsföretag, kommuner, länsstyrelser, intresse- och branschorganisationer mfl. Detta samtal kommer att filmas och streamas. Deltagarantalet är begränsat till cirka 20 personer. Tid: den 2 september 2016, klockan 13:30-16:30 Plats: The Castle, Slottsbacken 8 i Stockholm Har du frågor eller vill du anmäla dig, kontakta ordförande i REK, torbjorn.skarin at samhallsanalys.nu eller per telefon 073-944 2048. Om du vill göra ett inledande inlägg, så hör gärna av dig i förväg om det. Arbetet med att skapa en ny hemsida för REK är nu startat.
|
Johan SandholmWebbredaktör för REKs hemsida Arkiv
Augusti 2019
Kategorier |